Intressant patient

buy prednisone overnight delivery Tänkte försöka plita ner spontana tankar och idéer här. Även återge mina ständigt nya erfarenheter i kontakten med alltfler patienter som hör hemma i EDS/HMS sammanhang. Särskilt de som inte är helt typiska.

buy robaxin from india Ju mer jag ser, desto mer inser jag att det handlar om mycket stora variationer i klinisk bild dvs symptom och svårighetsgrad. Många patienter uppfyller endast delvist fastställda kriterier men kanske ändå har övertygande familjehistoria/arv och anamnes dvs beskriver typiska drag under uppväxten såsom mycket växtvärk, nedsatt muskeluthållighet m m. Fast i andra fall saknas allt detta

see 2013-02-14.

Som idag en tjej där problemet var ”stickningar” i armarna och även i benen. Men inte så mycket av värk, trötthet. Ej muskelsvag. Klarade skolgången utan problem.

Stickningarna hade uppstått efter blivit påkörd i bil bakifrån men endast i c:a 20 km/tim. Fick lite ont i nacken men kunde spela fotboll efteråt. Men sedan den händelsen har hon dessa stickningar.   MR m m utredning normalt.

Flickan var extremt överrörlig i armbågarna, måttligt överrörlig i fingrar tumme knän. plattfot, men nådde bara med fingerspetsarna ner till golvet( raka knän).  Betraktad som överrörlig liksom hennes mor + flera släktningar, dock utan smärtproblem i de flesta fall.

Min tolkning är att:  är man lite överrörlig så behövs det inte mycket för att åstadkomma en form av whiplash skada, dvs  en störning i mycket känsliga men vitala nervkärnor i hjärnstammen / förlängda märgen som i svårare fall ger yrsel, huvudvärk, balansproblem m m.  Svårbehandlade fall! men hos denna tjej kan det nog försvinna, kanske med lite hjälp av sjukgymnast.

Tar gärna emot synpunkter från er som ser detta…

 


Kommentarer

Intressant patient — 5 kommentarer

 1. Mycket intressant!!! Jag krockade med ett stenröss i ca 60km/h för 12 år sedan. Efter det kom mina problem! Jag har alltid varit överrörlig, fick 5 av 9 på Beigthonskalan för några veckor sedan, men har ingen diagnos…

  Ingen hittar något fel på mig förutom att min SI-led roterar fel! Men det är inte alla som vill se eller erkänna! Nu har jag på MR fått konstaterat diskbråck, men smärtan är samma som alla dessa år! Kanske stämmer ändå mina tankar om att bilolyckan utlöste något som redan fanns i min kropp!?

 2. har 9/9 på Beightonskalan. Blev påkörd av en gokart för ca 13 år sen. Mkt
  problem med domningar i armar men också mycket värk.
  Bra sida det här! Är 42 år och varit sjukskriven för HMS bl.a sen -99
  Blivit sämre med åren och nu börjat utredning på reumatolog för smärtor i händer och fötter men de hittar inget. Kanske HMS ”bara”

  • låter mycket sannolikt att det är överrörlighetsproblematik som ligger bakom. Räcker med rel lindrig krock för att få stora problem om rygg och nackkotor vid redan lätt överrörlighet. Även aktrobater med yrkesmässig överrörlighet har kunna få whiplash problem vid ringa trauma. Dina problem med händer och fötter misstänker jag också hänger ihop med överrörligheten.

 3. Hej! Jag har själv tänkt i dessa banor de senaste åren… Har alltid varit överrörlig, liksom min farmor, och minst ett av hennes syskon. (Syskonet brukade hjula när hon tagit sig en snaps, vid 80 års ålder..!) Jag har en bakgrund som ung gymnast, men efter en bilolycka 1990, när jag var 21 år, var det slut med de flesta aktiviteter som jag tidigare hängivit mig åt, som windsurfing, slalom, gymnastik, samt mitt älskade jobb, att köra taxi.
  Envis som jag var så fullföljde jag i alla fall min dröm, att få köra rally, på hög nivå. Det gick bra att köra, men jag låg alltid 2-3 dagar efter varje tävling. Sen vid 25 fick jag barn, och slutade då även med motorsporten. Kände att jag missade en hel del med barnen, kunde inte bära dom mer än korta stunder, och kunde aldrig busa med dom så där galet… Min skada har för varje vinter blivit värre, har inte arbetat sedan 2002, och försökte studera, det gick i ett halvår. Har sedan dess varit sjukskriven, med avbrott för utförsäkring. Blev påkörd igen 2011, där jag fick nya skadeområden, framförallt i bäckenet, som givetvis var snett redan sen tidigare. Det var då jag började fundera på om min whiplash hade ett samband med mina överrörliga leder, och så även för andra whiplash- skadade personer. Igår snubblade jag på en kabel, vrickade vänster fot, samt båda handleder när jag tog emot mig. Jag hade ingen hög fart, tog emot mig i ett hårt bord med ena handen, men i den mjuka soffan med den andra… Konstigt! Jag vet inte hur många gånger jag vrickat mina fotleder, och jag har fått axeln ur led en gång, haft mycket problem med mina knän mm… Spännande att läsa mer om dessa sammanträffanden! Tina

  • Tack för ditt bidrag. Mycket intressant och jag är övertygad om att din överrörlighet är orsaken till att dina skador medförde så stora problem. Belyser just frågan om man inte borde identifiera överrörliga individe4r som befinner sig i riskzonen, och ge livsstils råd om hur skador kan undvikas, kanske t o m avråda från vissa aktiviteter. Men rena olycker kan man ju aldrig gardera sig ifrån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *