sjuk eller inte?

source site Fick anledning att ta reda på lite om hur man definierar begreppet sjukdom ?

http://planetapaz.org/biblioteca/documentos-relacionados/tierras/revista-hechos-de-paz-n64 Med lite googling så insåg jag att det nog inte var så enkelt. Särskilt som man i det svenska språket bara har begreppet sjuk och sjukdom.

http://jeanninemarie-blog.com/page/26/ I Engelskan skiljer man på

  • illness = det som en patient upplever som ohälsa
  • disease = mer den medicinska termen, diagnosen på en sjukdom
  • sickness= sjuklighet i samhället

Läs gärna försäkringskassans krångliga definitioner

Om sjukdom och försäkring

I alla fall läste jag någonstans att det är en patients upplevda sjukdomsbild är skall vara vägledande och inte den eventuella diagnos som en läkare kanske lyckas ställa.  Alltså situationen där ”alla prover bra, röntgen bra osv  : du är frisk !”

För det är ofta i denna situation som HMS patienter hamnar, åtminstone om doktorn i fråga inte känner till begreppet HMS.  Trots svåra symptom så betraktas man som frisk, lite underförstått att patienten överdriver, fejkar, vill utnyttja systemet osv.    Därför måste kunskapen om HMS och EDS-ht också för den delen,  spridas och bli allmänt erkänt som vanlig orsak till arbetsoförmåga.  Helt jämförbar med fibromyalgi.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *