Hem » Är det farligt att tanka 98 istället för 95

Är det farligt att tanka 98 istället för 95

by Hypermobilitet

Är det farligt att tanka 98 istället för 95?

Jo, jag vet att det finns lite förvirring där ute. Kanske står du just nu på bensinstationen och stirrar på siffrorna 95 och 98 och undrar om du ska våga trycka på den där knappen märkt med den högre siffran. Ordet farligt kanske till och med snurrar i ditt huvud. Låt mig svara på den frågan: Nej, det är inte farligt att tanka 98 istället för 95. Men låt oss ta en djupdykning i detta för att förstå varför.

Bensintyper och deras Oktantal

De siffror du ser på pumparna, 95 och 98, refererar till bränslets oktantal. Oktantalet är ett mått på bränslets förmåga att motstå knack, dvs. spontan förbränning i motorn.

Oktantal Fördelar Nackdelar
95 Billigare Kan orsaka knack i högpresterande motorer
98 Mindre knack, möjligen bättre motorprestanda Dyrare

Ska jag tanka 98 istället då?

Många moderna bilar har system som själva anpassar sig efter vilket bränsle du tankar. Så om du fyller på med 98, kommer ditt fordon troligtvis att justera sig för att undvika knack. Kom ihåg, en högre oktantal betyder inte nödvändigtvis mer effekt, men det kan potentiellt sett ge en aningens bättre bränsleekonomi.

Är det dåligt för motorn att växla mellan 95 och 98?

Kort svar, nej. Motorer som är designade att köra på 95 kan problemfritt köra på 98. Det finns ingen risk för skador eller problem med prestanda om du blandar de två.

Så nästa gång du står där på bensinstationen, stirrar på siffrorna och tänker ”är det farligt att tanka 98 istället för 95”, kan du känna dig säker i ditt beslut. Det är helt enkelt en fråga om din bil, ditt val och din plånbok!

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign