Hem » Hur lågt blodvärde kan man ha?

Hur lågt blodvärde kan man ha?

by Hypermobilitet

Blodet transporterar syre och näringsämnen i kroppen. För att de funktionerna ska fungera bra måste blodet ha en viss sammansättning, en viss mängd vätska, en viss mängd protein, rätt syra/bas-balans, och så vidare. 

Röda blodkroppar – erytrocyter – har som uppgift att sköta transporten av syre i blodet, från lungorna och ut till kroppens alla vävnader. Mängden röda blodkroppar bestämmer alltså hur bra vi är på att syresätta oss. Detta kallas med ett annat ord för blodvärde. Men hur lågt blodvärde kan man ha egentligen?

Är lågt blodvärde farligt?

Har man för få röda blodkroppar kan inte blodet transportera ut det syre som vi behöver för att må bra. Bristen på röda blodkroppar kallas för anemi eller blodbrist. Exakt vilket blodvärde man behöver kan man utläsa från en tabell där värdet beror på kön och ålder. 

  • Kvinna under 80 år – 120 gram per liter 
  • Män under 80 år – 130 gram per liter
  • Män och kvinnor över 80 år – 115-120 gram per liter (oavsett kön)

Sjunker blodvärdet långt under dessa värden, ner mot 80 eller 90 kan det vara farligt. Men det beror mycket på individen och omkringliggande faktorer. Blodbristen är bara symptom på ett problem någon annanstans. Har man lågt blodvärde är det viktigt att ta reda på orsaken.

Är det farligt att träna med lågt blodvärde?

Har man lågt blodvärde så kommer träningen inte att vara effektiv. När det inte kommer ut rätt mängd syre till kroppen kommer man inte att orka träna. Att träna hårt med lågt blodvärde kan vara farligt. Känner man sig hängig och orkeslös är det ett tips att ta en extra vilodag och blir det inte bättre får man kolla upp det. 

Blodvärdet är just en sådan faktor som påverkar uthållighetsträning mycket. Så mycket att många har försökt fuska med sitt blodvärde. Genom att pumpa in extra hormon i kroppen som stimulerar tillverkningen av röda blodkroppar – erytropoetin eller EPO – kan man få ett extra högt blodvärde och därmed extra hög prestation. Som all doping finns det dock stora risker med att mixtra med kroppens hormonsystem och får man fel dos på det tillsatta EPO-preparatet blir blodet som sirap. 

Hur lågt blodvärde kan man ha? – Fråga läkaren!

Man kan läsa av sitt normalvärde på antalet röda blodkroppar utifrån en tabell, men när det blir för lågt och när det blir farligt är alltså individuellt. Kollar man sitt blodvärde är det ofta på en vårdcentral eller på ett sjukhus. Det är inte ett test man brukar göra själv hemma. Därför finns det ofta en chans att fråga läkaren vad blodvärdessiffrorna betyder. 

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign