Hem » Årsta havsbad – allt du behöver veta 

Årsta havsbad – allt du behöver veta 

by Ebba Karlsson
COTTAGE1

Årsta havsbad är en tätort i Haninge kommun, Stockholms län. Den är belägen vid Horsfjärden. Årsta Havsbad är en sommarstad som bildades 1929 på HSB:s begäran. Det finns cirka 850 stugor i Årsta Havsbad, de flesta är sommarstugor men vissa är även permanenta bostäder. 

Korta fakta om Årsta havsbad:

Fullständigt namnÅrsta havsbad
Känd förEn sommarstad
Bildades1929
Består av850 sommarstugor
Ligger vidI Haninge kommun, Stockholms län

Årsta havsbad och bakgrund

Årsta Havsbad tillkom, som tidigare nämnt, på HSB:s initiativ år 1929. Tanken var att bygga ett sommarstugeområde som även mindre bemedlade skulle ha råd med. Personen som hade visionen om Årsta havsbad från början var dåvarande chefen på HSB, Sven Wallander, som också var arkitekt. Han ville, till en rimlig kostnad, erbjuda människor med begränsade ekonomiska resurser en möjlighet till avkoppling utanför staden. Tanken från början var att man skulle kunna äga stugorna medan de små tomterna skulle arrenderas till en mycket låg kostnad. 

Cirka tio stugmodeller producerades i HSB:s fabrik och stugorna fanns i två olika modeller, sommarbonade eller oisolerade. Det fanns även enklare campingstugor. På 90-talet hade de flesta av tomterna övergått till privat ägo och fler valde att bosätta sig permanent i Årsta havsbad. 

I dag är priserna höga i området, som också ses som väldigt attraktivt. De som är ägare av fastigheter i området är medlemmar i något som kallas samfällighet, vilket ger dem både rättigheter och skyldigheter. I Årsta havsbad går även Utöfärjan. Det är en kort resa med färja och båt till Utö som endast tar 40 minuter. 

Årsta havsbad väder 

Under varma sommarhelger eller midsommar är det många som vill besöka Årsta havsbad. Boende i området brukar säga att solen alltid skiner i Årsta havsbad, men det är svårt att säga om det påståendet stämmer. Närheten till skärgården kan dock göra att det är blå himmel i Årsta havsbad även om det är mulet och regnigt närmare stan. 

Vädret i Årsta havsbad är som en vanlig svensk sommar, men eventuellt lite bättre eller lite sämre än fastlandets. Om du ska besöka Årsta havsbad kan det vara en god idé att titta på en vädersajt innan, till exempel SMHI. Något att ha i åtanke är att även om det är varmt och soligt svalkar det ofta vid stranden, vilket kan göra att det är lättare att bränna sig eftersom man inte känner solens varma strålar. Trots det är det viktigt att smörja in sig ordentligt. 

Årsta havsbad på Hemnet 

Om du vill köpa en fast bostad eller fritidshus i Årsta Havsbad är Hemnet en bra sajt att titta på. Här kan det finnas allt från större familjevillor till mindre fritidshus till salu, och du får snabbt en bra koll på hur priserna ser ut i området. Dessutom får du reda på alla bekvämligheter som finns i området, samt vad slutpriserna brukar ligga på när det gäller en stuga och boende. 

Årsta Havsbads restauranger

Ska du besöka Årsta Havsbad kan det vara gott med en bit mat och äta på restaurang. Som tur är finns det en del restauranger i området, om du inte är sugen på att ta med dig egen mat. Överlag är det bra att veta att utbudet av restauranger i området är ganska begränsat, men här är de som finns: 

  • Bland annat finns Restaurang Horsfjärden Årsta Havsbad här. Det är en välbesökt restaurang och något av en samlingspunkt i området. Restaurangen är öppen endast under sommarmånaderna och ligger mitt på torget, vid matbutiken. Under sommaren finns det evenemang av olika slag, bland annat kan trubadurer komma hit eller sportevemang visas på storbilds-tv. Menyn består bland annat av pizza och husmanskost, även om det inte är en regelrätt pizzeria. Man kan även beställa mat för avhämtning. 
  • Grillen vid Utöbryggan. Vid bryggan som kallas Utöbryggan ligger en grill där du kan äta enklare grillrätter. 
  • Årsta slott restaurang. På Årsta slott ligger en restaurang som brukar vara mycket populär. Även den är öppen under sommarmånaderna och under resten av året är den bara öppen enstaka dagar. Årsta slott är beläget i Österhaninge, så det ligger ett par kilometer bort från Årsta havsbad.

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign