Hem » Blue Vision – närkontakt med laxar i Norge!

Blue Vision – närkontakt med laxar i Norge!

by Ebba Karlsson
SALMON1

Blue Vision är ett besökscentrum i Tromsö i Norge där man som besökare har möjlighet att lära sig mer om akvakulturer och fiskodling. Blue Visions idé är att sammanföra besökarna med den industri som driver akvakulturer och i synnerhet de som sysslar med fiskodlingar. Som besökare på Blue Vision lär man sig mer om laxar genom stationer, filmer, fotografier och interaktiva skärmar.

Fakta om Blue Vision

VarKystens Hus, Stortorget, Tromsö, Norge
StartadesJanuari 2018
Öppettider10:00 – 16:00 måndag – fredag
E-post[email protected]

Blue Vision och laxodlingar

I Kystens Hus i Tromsö i Norge hittar man flera utställningar och sevärdheter, som: 

  • Blue Vision
  • Explore Seafood
  • En interaktiv vetenskapsutställning
  • Ett stort saltvattensakvarium

Blue Vision är en av flera delar som ryms i Kystens Hus i Norge. I utställningen Blue Vision får man veta allt man någonsin undrat kring lax och laxodling. Vem kunde ana att laxar var så spännande?

I den andra utställningen, som heter Explore Seafood, får man generell kunskap om havet. Vad ryms i denna oändligt stora vattenmassa, hur går livet till under ytan och hur lever de organismer som vi annars bara ser på tallriken som mat?

I Kystens Hus finns också en interaktiv utställning om vetenskap där man själv får klicka sig fram, testa kunskaper och lära sig nytt. När man tröttnar på det kan man gå runt och njuta av ett 90 000 liter stort saltvattensakvarium!

Blue Vision – bilder från när laxarna äter

En av de mer populära delarna av utställningen Blue Vision är bilderna av laxar, inte minst de rörliga bilderna från live-monitorer som övervakar riktiga fiskodlingar till havs. Här kan man få se hur det ser ut när laxarna äter, på riktigt, under havsytan. 

Många tycker att det är spännande att få dyka ner i havet med en kamera och se bilder från en ”hemlig värld” som man annars inte skulle kunna se. Men man kan samtidigt fråga sig varför Blue Vision finns, varför en hel utställning om laxodling i Tromsö. Vi skulle inte hitta en liknande utställning i Manhattan, eller i Stockholm? 

Blue Vision och modern laxodling

Anledningen till att laxodling är så viktigt för norrmännen är att fiskeindustrin är en viktig ekonomisk motor i många norska samhällen. Blue Vision besökscenter är uppfört i nära samarbete med Gratanglaks som idag är ett viktigt lokalt fiskodlingsföretag söder om Tromsö. Gratanglaks, som startade 1984, har visioner om en hållbar fiskodling i balans med ekosystem och samhälle. I linje med den hållningen är det inte konstigt att hitta Blue Vision på Kystens Hus. 

Idag är laxodling en viktig del i vår matkedja och lax från norska odlingar hamnar med jämna mellanrum även på våra svenska tallrikar. Tyvärr har laxodlingar dragits med en del utmaningar som inte har gjort den ekologiskt hållbar. Bland dessa hittar man en utbredd bottendöd under de områden där laxen odlas ute till havs. Dessutom äter laxar i stor utsträckning föda, till exempel sojabönor, som inte producerats hållbart. Förhoppningsvis hittar framtidens laxodlingsindustri nya vägar mot mer miljövänliga produktionsmetoder.

Blue Vision i Sverige

Om man söker på Blue Vision i Sverige hittar man sällan direkt fram till utställningen på Kystens Hus i Tromsö. Istället kommer man antagligen först få svepa igenom sökresultat som handlar om Blue Vision som synrubbningar, belysning eller flera hänvisningar till flashback som till största del handlar om en porrbio på Fridhemsgatan i Stockholm. 

Blue Vision – varför ser man blå prickar?

Ibland kommer det frågor om Blue Vision som synrubbningar, ofta är frågorna ställda på engelska som till exempel: seeing blue dots in vision. Då handlar det om små flytande blåa prickar i synfältet som egentligen inte finns på riktigt. Det är alltså en typ av hallucinationer. 

Prickarna kan uppkomma av ett tryck mot ögat som gör att syncellerna reagerar utan att egentligen ta emot ljus, eller av onormal hjärnaktivitet som precis innan ett migränanfall – så kallad aura. 

Blue Vision – lampan

Ett annat sökresultat pekar mot strålkastarlampan Blue Vision från Philips. Den finns för flera modeller, dock inte för den traditionella men fortfarande så vanliga modellen med en sockel av typ h11. 

Blue Vision i Stockholm

Flera sökresultat pekar ut en porrbiograf nära Fridhemsplan. För den som är intresserad av erotiska äventyr i Stockholm kan detta måhända vara intressant. Men för den som vill hamna på utställningen Blue Vision i Kysten Hus – och kanske googla efter mer information med sina barn – kan det vara bra att känna till att många länkar leder till internetsidor som handlar om sex, inte minst på flashback.

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign