Hem » Cecilia Düringer – en riktig historia

Cecilia Düringer – en riktig historia

by Hypermobilitet

Den 9 juni 1979 såg Karin Cecilia Düringer dagens ljus i Linköping. Denna dag delar Cecilia med flera andra både verkliga och fiktiva kändisar. En fiktiv kändis som fyller år samma dag som Cecilia är Kalle Anka.

Snabbfakta om personer som delar födelsedag med Cecilia den 9 juni:

1948Gudrun Schyman, svensk politiker
1960Eva Dahlgren, svensk sångerska
1961Michael J. Fox, kanadensisk-amerikansk skådespelare
1963Johnny Depp, amerikansk skådespelare
1964Martina Haag, svensk författare
1966Kattis Ahlström, svensk journalist
1981Natalie Portman, israelisk-amerikansk skådespelare

För den som lyssnar på Sveriges Radio eller tittar på Sveriges Television så har det varit svårt att undgå Cecilia Düringer. Hennes iver att delge sin historiekunskap är fantastisk. Dessutom besitter hon kunskaper som gör att hon skopar iväg motståndare i frågesport utan problem.

Cecilia Düringers familj

I östgötska Linköping växte Cecilia upp som mellansyster till två systrar i familjen Düringer. Hon beskriver sig själv som en bokmal redan som barn. Hon har berättat att hon hängde mycket i stallet som barn. Eftersom det alltid blåste på de östgötska vidderna kändes det som hon alltid cyklade i motvind vart hon än skulle. 

När det var dags för humanistiska linjen i Linköping vände mycket för Cecilia. Här fann hon likasinnade som gillade litteratur, film och konst. Gymnasielärarna var drivna och gav kunskapsgivande lektioner i mängder. 

Det resulterade senare i att Cecilia började plugga på Stockholms Universitet (SU). Efter några års studier på SU tog hon till slut en lärarexamen i litteratur och historia. En dag såg hon ett inlägg i en facebookgrupp där de sökte historielärare till Sveriges Radio P3. 

Cecilia Düringer startar podd med histora i P3

Cecilia kände att det vore något för henne. Detta ledde sedan till podden P3 Historia med Cecilia Düringer som programledare. Först var podden lite vid sidan av, men efter hand sade hon upp sin lärartjänst på gymnasiet och är programledare på heltid.

Några avsnitt av P3 Historia med Cecilia Düringer:

 • Kleopatra – Briljant politiker eller galen diktator
 • Gustav III -Skandaler, sexstrul och statskupper
 • Marie Curie – Ett strålande geni
 • Hilda Nilsson – Änglamakerskan från Bruksgatan
 • Mata Hari – Livsfarlig spion eller naiv klåpare
 • Ulrika Eleonora – Menlös mellanregent eller slipad strateg
 • Karin Boye – Dikter, damer och depression
 • Amelia Earhart – Flygpionjären som försvann spårlöst
 • Julius Caesar – Mannen, myten och mordet
 • Malinche – Slavflickan som blev nyckeln till aztekriket
 • Knut den store – Vikinga-kungen som tog Europa med storm
 • Elsa Laula Renberg – Rebellen från Sápmi
 • Digerdöden – När skräcken kom till Europa
 • Kata Dalström – Borgarmadamen som blev socialistisk agitator
 • Eleonora av Akvitanien – Medeltidens mäktigaste drottning

Nu började folk få upp ögonen för Cecilia och hon började synas lite mer i olika media. Ett program som definitivt fått upp ögonen för hennes kunskaper var ett frågesportsprogram. Cecilia Düringer och Jonatan Unge blev ihopparade för att svara på frågorna i en kupé. 

Cecilia Düringer i På spåret

Plötsligt fick inte bara radiolyssnarna upp ögonen för Cecilia utan även tv-tittarna. Programmet Cecilia Düringer var med i var På spåret under säsongen 2021/2022. På spåret är en riktig långkörare i Sveriges Televisions fredagsutbud. Även om hon hade varit en relativt anonym radioröst innan, så började folk känna igen henne nu. Ännu mer välkänd blev Cecilia och Jonatan då de vann hela På spåret den säsongen. 

Cecilia Düringer och tatuering av raka linjer

En annan sak som folk blev nyfikna på var när de såg något mystiskt på hennes underarmar. Cecilia Düringers tatuering fascinerar verkligen många. På respektive underarm löper det ett rakt streck, från ungefär mitten av armen nästan hela vägen upp till knogarna. 

Det är sannerligen en unik och ovanlig tatuering. Många är det som har frågat efter bakgrunden och det finns faktiskt en bakgrund. Det framkommer i intervjuer att Cecilia verkligen älskar skarpa linjer. Vad kan vara bättre då än att befästa skarpa linjer i en tatuering? 

Tatueraren var lagom glad över beställningen och hade nästan hyperventilerat när de var klara. Tatueringen var gjord med bravur. Cecilia hade fått två raka streck, precis som hon önskat.

Cecilia Düringers Instagram en privat angelägenhet

För den som vill följa Cecilia på exempelvis sociala medier är det svårt. Cecilia Düringers Instagram är låst ut mot allmänheten. Man kan förstå att hon gärna värnar om det privata. Hon har nämnt sin sambo i intervjuer och att hon bor i Stockholm, men där stannar det. 

På hennes låsta Instagram möts man av ett citat: ”Lasciate ogne speranza, voi ch’intrate”. Det är italienska och kommer från Dante Alighieris Inferno. Texten betyder ungefär ”Lämna allt hopp, ni som går in.”. 

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign