Hem » Flying Tiger – tiokronorsbutiken som tog över världen

Flying Tiger – tiokronorsbutiken som tog över världen

by Ebba Karlsson
Flying Tiger – tiokronorsbutiken som tog över världen

Flying Tiger Copenhagen, även kallat TGR, Tiger eller The Flying Tiger, är en dansk kedja som säljer småprylar, leksaker, pennor, pysselmaterial och annat. Kedjan har nästan tusen butiker runt om i världen. I Sverige finns över fyrtio butiker där du kan köpa allt från garn till fickspeglar och solglasögon.

Snabbfakta om Flying Tiger Copenhagen

Grundades1995
VarKöpenhamn, Danmark
Hur många butiker i Sverige?42
Hur många butiker i Europa?937

Flying Tiger Copenhagens resa

Du har säkert någon gång varit i behov av en liten ask, ett roligt presentpapper eller en kortlek. Behovet av diverse småprylar tog Lennart och Suzanne Lajboschitz fasta på när de grundade Flying Tiger. Från början fanns butiken endast i Köpenhamn, och den öppnade 1995. Namnet Tiger anspelar på att det på danska låter nästan som ”en tia”.

I de första butikerna kostade allt just en tia. Det fyndiga med namnet blir ju lite ”lost in translation” när kedjan nu finns internationellt. Dessutom har de frångått sin originaltanke, och allt kostar inte längre tio kronor även om prylarna fortfarande är billiga. 

I Sverige och Norge hette butikerna tidigare TGR, medan de i Nederländerna, Irland, USA och Belgien kallades Flying Tiger. Sedan 2016 heter alla butiker överallt Flying Tiger Copenhagen. Det blir ju onekligen lättare när namnet är samma världen över.

Här finns Flying Tiger 

I Sverige finns som sagt över fyrtio Flying Tiger Copenhagen-butiker. 

  • Finns Flying Tiger i Stockholm? Ja, det finns 12 butiker i Stockholm. 
  • Finns Flying Tiger i Göteborg? Ja, det finns sex butiker i Göteborg. 
  • Finns Flying Tiger i Malmö? Ja, det finns två butiker i Malmö. 
  • Finns Flying Tiger i Uppsala? Ja, det finns två butiker i Uppsala. 
  • Finns Flying tiger i Lund? Ja, det finns en butik i Lund. 
  • Har Flying Tiger en webshop? Ja, sedan 2021 finns butiken på flyingtiger.com. De levererar till stora delar av Europa. 

Flying Tiger finns med andra ord på flera ställen i Sverige och dessutom online. 

Flying Tiger har en lekfull omsättning

Flying Tiger Copenhagen har med åren växt från en liten tiokronorsbutik i den danska huvudstaden till en jättekedja, med över tusen butiker. Om du går in på Flying Tigers webshop ser du att de har flera kategorier, bland annat säsongsbetonat pynt (halloween, jul, påsk etc.), garn och pyssel, leksaker och spel samt elektronik och kontor. 

Flying Tiger Copenhagens estetik är färgglatt, lekfullt och lite tokigt. De har ett brett sortiment, men du kan ofta se direkt om en produkt kommer från Flying Tiger Copenhagen. Deras reklam, typsnitt och allmänna framtoning är busigt, lekfullt och lite oväntat. 

Flying Tiger Copenhagens omsättning uppges vara 4,274 miljarder danska kronor. Det är väldigt mycket pengar. En miljard är tusen miljoner, och en dansk krona är värd 1,46 svenska kronor. Verkligen en svindlande summa. Tänk att allt startade som en liten tiokronorsbutik!

Flying Tiger Copenhagens produkter

Sortimentet hos Flying Tiger Copenhagen varierar ständigt, och det kommer in nya varor varje vecka. Många produkter är ”limited edition” och finns bara att köpa under en kort tid. De har ofta olika reor, rabatter och kampanjer, och det kan också göra att kunderna känner att de måste passa på att handla medan produkterna finns kvar eller i alla fall medan de är billigare. En smart försäljningstaktik. 

Dansk design och skandinavisk simplicitet är inget som Flying Tiger Copenhagen har fokuserat på. Det märks givetvis på produkter och sortiment, men även i de fysiska butikerna. Känslan där är snarare ”more is more” och det finns något att titta på vart du än vänder sig. Paraplyer med öron, stormönstrade kuddar och stämplar med knasiga citat. Flying Tiger Copenhagens butiker är som en blandning av cirkus, marknad och barnkalas. Du kommer kanske att bli överväldigad, men samtidigt kommer du förmodligen att hitta något du inte visste att du behövde. 

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign