Hur dog Hitler?

Enligt trovärdiga källor dog Hitler någon gång på eftermiddagen den 30 april 1945. Tidigare på dagen hade han gift sig med sin älskarinna Eva Braun. Men hur dog Hitler egentligen och var?

Sovjetiska trupper närmade sig den bunker i Berlin, där Hitler med sina närmaste medarbetare hade befunnit sig en längre tid. Han ville inte bli tillfångatagen och förnedrad av ryska soldater. Han skrev därför sitt testamente och drog sig tillbaka i sällskap av sin nyblivna fru. Hon svalde en kapsel med gift och Hitler sköt sig själv i tinningen.

I testamentet framgick att liken efter de båda skulle brännas, vilket också gjordes av en av Hitlers adjutanter. Enligt uppgift tillvaratogs inte askan. Det finns konspirationsteorier om att Hitler inte begick självmord. Istället skulle han ha flytt ur Berlin och på något sätt tagit sig till sydamerika.

Hur gammal var Hitler när han dog?

Adolf Hitler föddes den 20 april 1889 i staden Branau, Österrike. Han blev alltså femtiosex år och tio dagar. Den som sett den sista arkivfilm som togs av Hitler, förvånas över hur nedbruten och gammal han såg ut. Inte så konstigt kanske.

Stressad av ett misslyckat krig. Paranoid till sin läggning. Först krigsframgångar men följt av den ena militära katastrofen efter den andra. Hitler led av diverse sjukdomar och hans livläkare försåg honom med droger. Sprit nyttjade han dock aldrig och dessutom var han vegetarian.

Hur många dog under Hitler?

Under andra världskriget dog drygt 50 miljoner människor. Nazityskland är naturligtvis inte skyldiga till allt som skedde under detta krig. Bundsförvanterna Italien och Japan startade krig på egen hand.

Hitler var dock den som initierade den masslakt av soldater och civila som skedde under andra världskriget. Frågan “hur många dog under Hitler?” kan dock inte besvaras exakt. Det enkla svaret är att det var alldeles för många. 

Hur många människor dog av Hitler direkt?

Frågan är om Hitler tog livet av någon på egen hand. Sannolikt inte. Bisarrt nog kunde han erbjuda personer att begå självmord. En tidig bundsförvant, Erich Röhm, erbjöds denna ynnest redan 1934. Hitler fruktade att Röhm ville ta över nazipartiet. Röhm tackade nej till erbjudandet och blev istället skjuten på fläcken.

Den legendariske fältmarskalken Erwin Rommel fick ett liknande förslag. Han ansågs ha deltagit i en kupp mot Hitler. Rommel fick valet att ta gift. Alternativet var att han skulle ställas inför rätta och dömas till döden. Fru Rommel skulle sättas i fängelse. Fältmarskalken valde att ta det föreslagna alternativet. Han fick en statsbegravning och frun fick kondoleansbrev från Hitler. 

Den diffusa frågan “hur många dog av Hitler direkt?” är svår att besvara. Indirekt tog han sannolikt livet av många genom att få dem att begå självmord. 

Relaterade inlägg

Hur fort får man köra med släp?

En släpvagn kan vara bra när man exempelvis behöver flytta möbler eller köra trädgårdsavfall och annat som ska till återvinningen. Att köra bil med släp kan kännas…

Hur långt är 10000 steg?

Ja, hur långt är 10000 steg egentligen ? Och varför är rekommendationen att man ska gå just 10000 steg om dagen? Från många håll får man höra…

 Hur länge är man förkyld?

Förkylning är en av de vanligaste sjukdomarna och de flesta drabbas minst en gång per år. Typiska symtom är snuva, halsont, hosta och feber. Inte sällan känner…

Hur många bor i Ukraina?

I Ukraina bor det idag lite drygt  41 167 000 invånare. Det exakta antalet är svårt att säga, framför allt då kriget i Ukraina gör att många…

Hur lågt blodvärde kan man ha?

Blodet transporterar syre och näringsämnen i kroppen. För att de funktionerna ska fungera bra måste blodet ha en viss sammansättning, en viss mängd vätska, en viss mängd…

Hur mycket växer håret på en månad?

Det är många som drömmer om ett långt och tjockt hårsvall men undrar hur lång tid håret tar att spara ut. Det finns många husmorsknep och kurer…