Hem » Hur fort får man köra med släp?

Hur fort får man köra med släp?

by Hypermobilitet

En släpvagn kan vara bra när man exempelvis behöver flytta möbler eller köra trädgårdsavfall och annat som ska till återvinningen. Att köra bil med släp kan kännas lite läskigt för den som är ovan. Men tar man det bara lugnt brukar det gå bra.

Men det gäller också att ha koll på hur tungt man får dra bakom bilen. Andra frågor som det kan vara bra att få svar på är hur fort får man köra med släp?” och “hur fort får man köra med obromsat släp?”.

Hur fort får man köra med bil och släp och vad mer ska man tänka på?

För att få köra bil med släp måste man först och främst ha ett B-körkort. Men körkortet gäller bara för ett lastat släp med en maxvikt på 3500 kg. Väger släpet och lasten över detta krävs det ett körkort med behörighet BE.

För någon som inte kör släp varje dag kan det vara svårt att ha koll på hastigheten och vad som gäller. Är man det minsta osäker eller har glömt ska man inte dra sig för att ställa frågan hur fort får man köra med släp till uthyrningsstället. 

Den högsta tillåtna hastigheten när man kör med bromsat släp är 80 kilometer i timmen. Fortare än så får man inte köra, inte heller på motorvägen. Hur fort man får köra med obromsad släp beror på hur tungt lastat det är. Överstiger lasten bilens halva vikt får man inte köra fortare än 40 kilometer i timmen. Väger lasten mindre än halva bilens vikt får man köra i 80 kilometer i timmen.

Hur fort få man köra med släp i våra nordiska grannländer?

Det är vanligt att man tar med sig släpet över landsgränsen, framförallt till våra nordiska grannländer. Då gäller det att även ha koll på vad som gäller där:

  • Hur fort får man köra med släp i Finland?

Svar: Om släpet och lasten inte överstiger 750 kg får man köra 100 kilometer i timmen så länge det inte råder lägre hastighetsbegränsning på vägen. Väger släpet mer är det 80 kilometer i timmen som gäller.

  • Hur fort får man köra med släp i Norge?

Svar: Om släpet har bromsar, stötdämpning och stabiliserande släpvagnskoppling får man köra i 100 kilometer i timmen om hastighetsskylten på vägen tillåter detta. Med obromsat släp är högsta tillåtna hastighet 80 kilometer i timmen.

  • Hur fort får man köra med släp i Danmark?

Svar: På motorvägar får man köra i 80 kilometer i timmen med släp. Kör man däremot på en landsväg eller motortrafikled med släp är det 70 kilometer i timmen som gäller.

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign