Hem » Hur gammal är Eva Rydberg

Hur gammal är Eva Rydberg

by Ebba Karlsson
sing

Ja, hur gammal är Eva Rydberg? Så vitt jag vet har hon funnits alltid. Men givetvis har hon en ålder. När denna text skrivs år 2022 så är hon 79 år och hennes karriär sträcker sig över 6 decennier.

I yngre tonåren började Eva som balettdansös på Malmö Stadsteater. Då pratar vi om andra halvan av 50-talet. Hennes karriär har varit längre än de flesta människor har levat och hennes CV är extremt lång. Jag sammanfattar snabbt.

Eva rydbergs långa karriär

Filmer Eva Rydberg medverkat i

 • “Blå himmel” – 1955
 • “Drra på – kul grej på väg till Götet” – 1967
 • “Korridoren” – 1968 
 • “Sound of Näverlur” – 1971 
 • “Resan till Melonia (röst)” – 1989 
 • “Hugo – djungeldjuret (röst)” – 1993 
 • “Flykten från hönsgården (röst)” – 2000 
 • “Om Sara” – 2005 

Utöver dessa har hon även spelat in flera tv-filmer och tv-serier. Hon har varit med i två julkalendrar: “Gumman som blev liten som en tesked” 1967 och “Trolltider” 1979. Båda så populära att de även sänts i repris.

Eva Rydberg på scen

Mest aktiv har Eva Rydberg varit på olika teaterscener runt om i Sverige. Fem gånger har hon vunnit svenska teaterns motsvarighet till Oscars/Guldbaggen: Guldmasken.

 • 2000 fick hon Juryns specialpris
 • 2001 vann hon bästa kvinnliga musikalartist för sin roll i “Arnbergs korsettfabrik”
 • 2004 var det guldmasken för bästa kvinnliga skådespelare i “Änglar med glorian på sned”
 • 2005 var det åter bästa kvinnliga musikalartist för sin roll i “Mölle by the sea”
 • 2007 är senaste, men kanske inte sista, gången hon fick guldmasken för bästa kvinnliga skådespelare i “Herrskap och tjänstehjon”. 

Eva Rydberg på Fredriksdal

Jag har en uppsjö av barndomsminnen av Eva Rydberg. Hennes sång “Den närsynta bofinken Knut” och duetter med Östen Warnerbring sticker ut mycket tydligt.

Idag förknippar dock de flesta henne med uppsättningarna hon gör varje sommar på Fredriksdals Friluftsteater. En produktion som sänts på SVT under trettonhelgen allt sedan 70-talet.

Eva efterträdde Nils Poppe som teaterdirektör 1994 och har allt sedan dess hållit i rodret där.
Nils Poppe är även han en barndomshjälte för mig och när jag växte upp hade vi alla hans filmer – som gått på tv – samt inspelningarna från Fredriksdal på VHS.

Sedan Eva Rydberg tillträdde 1994 har hon hunnit sätta upp hela 26 uppsättningar. Räknar man in två år som gick bort från coronan så har hon varit teaterdirektör lika länge som Nils Poppe.

När jag nästan fick dansa med Eva Rydberg

Året var 2000 och det söktes en backup till huvudrollsinnehavaren Linus Wahlgren, om denne skulle bli sjuk. Det handlade alltså om att kunna hoppa in och spela, sjunga och dansa i rollen som “Glenn Anders Arnberg” i föreställningen “Arnbergs korsettfabrik”.

Sjunga och spela trodde jag mig kunna och skickade därför in mina prover som skulle visa det. Dansa kunde jag inte, men hoppades att de inte skulle komma på mig. Jag fick aldrig chansen, men jag kom nära. 

Det var så nära att Eva Rydberg ringde upp mig och ville veta mer om mina talanger och erfarenheter. Jag var nervös. Jag sa att jag var nervös och hon sa att jag inte skulle vara nervös.
Samtalet gick bra.

Det som jag till slut föll på var att jag var för stor. Jag skulle inte kommit i den mer småväxte Linus kläder. Chansen gick istället till en vän till mig, Magnus Kviske. En kille som kunde både spela, sjunga och dansa.

Dock berättade Magnus senare för mig att han aldrig fick hoppa in för Linus utan att han istället stod hela sommaren och delade ut sittdynor till publiken. Han fick i alla fall en statistroll sommaren efter och sedermera blev han en fast del i ensemblen och till slut även ett affischnamn.

I efterhand var det skönt att jag inte fick chansen, då jag faktiskt inte kan dansa. Och det skulle varit väldigt pinsamt om det skulle uppdagas på scen, tillsammans med en legend som dansade balett på Malmö Teater redan på 50-talet.

Eva Rydberg mello 2022

Inte ska man tro att Eva Rydberg på långa vägar är klar med sin karriär bara för att hon är 14 år äldre än de flesta människor är när de packar ihop sina arbetskläder, får sin guldklocka och går hem och tittar på bingolotto. 

2022 underhöll hon, tillsammans med Ewa Roos, med öppningsnumret på melodifestivalen. Sången hette “A Ding Dong Worldwide Remix” och skvallrade minsann inte om några sköra ben, klena ögon eller bristande ork. 

Ska jag vara helt ärlig verkar Eva Rydberg mer kurant som 79-åring än jag är som 50-åring. Dags att börja dansa lite balett.

FAQ om Eva Rydberg

Är Eva Rydberg sjuk?


Under 2020 var Eva Rydberg sjuk. Även om det kändes som Covid-19 så visade testerna negativt. Förmodligen var det en svår lunginflammation. Det tog tid för henne att komma upp i full kraft igen. 


Detta stoppade henne dock inte från att sätta upp en ny föreställning på Fredriksdalsteatern 2021, trots att hon var mattare än hon någonsin varit förut. Först i samband med sitt framträdande på mello 2022 kände hon att hon var tillbaka i full kraft igen.

Har Eva Rydberg peruk?

Nej. Däremot hade dansarna i hennes shownummer under melodifestivalen peruker så att de skulle se ut som gamla människor. Något som kritiserats från många håll efteråt. 

Vad gjorde Eva Rydberg på Fredriksdal 2021?

2021 satte Eva Rydberg upp “Pang i Bygget 2” på Fredriksdalsteatern. En scenframställning som självaste originalförfattaren John Cleese varit med att skriva. I rollen som Basil Fawlty återkom givetvis Adde Malmberg.

2021 var menat att vara den sista uppsättningen för Eva Rydberg på Fredriksdal, så att hon därmed skulle ha varit teaterdirektör där lika länge som Nils Poppe.

Dock blev det ett 2022 också. Och som det ser ut nu kanske även ett 2023.
Hur gammal är Eva Rydberg? Svaret är helt enkelt: Jättegammal, men inte gammal nog.

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign