Hem » Hur kokar man ris?

Hur kokar man ris?

by Ebba Karlsson
SUSHI RICE

Hur kokar man ris på bästa sätt egentligen? Vi ska försöka reda ut det hela här.

Börja med att titta på förpackningen hur mycket ris och vatten du ska ta till det antal portioner du vill koka. Notera dock att vattenmängden som anges där gäller när man kokar i kastrull. Se också vilken koktid som står angiven – den varierar mycket beroende på typ av ris. Skölj sedan riset så att du blir av med överskott av stärkelse. 

Hur kokar man ris i kastrull?

Tricket är att anpassa spisplattans värme för att det inte ska koka över eller bränna fast i botten. Börja med att koka upp vattnet och tillsätta salt. Häll i riset, rör om och sänk värmen till ungefär halv effekt på spisplattan. Till en början kan du låta locket vara av och röra om ofta.

När du märker att riset inte längre klumpar ihop sig i botten av kastrullen så kan du lägga på locket och sänka plattan till ungefär en tredjedel av full effekt. Lyft på locket efter någon minut och rör om igen. Sedan kan du sänka värmen ytterligare, till lägsta eller näst lägsta effekt. Nu behöver du inte passa riset längre. Bara låt det stå tills det är färdigt.

Hur kokar man ris i riskokare?

Det går åt mindre vatten när man kokar ris i riskokare, men vattenmängden ska ändå vara större än rismängden. Till 4 dl okokt ris tar du lämpligen 5 dl vatten. Riskokaren är mycket enkel att använda eftersom den själv styr anpassningen av temperatur under tillagningen. Det är bara att följa manualen så får du perfekt ris utan risk för överkokning.

Hur kokar man ris i ugnen?

Om man vill koka stora mängder ris så är det smidigt att göra det i ugnen. Bred ut riset i en långpanna. Koka upp vatten och salt och häll över riset. Täck långpannan väl med aluminiumfolie och sätt in ugnen på 200°. Låt stå den tid som anges på förpackningen.

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign