Förkylning är en av de vanligaste sjukdomarna och de flesta drabbas minst en gång per år. Typiska symtom är snuva, halsont, hosta och feber. Inte sällan känner man sig även hängig och svag.
En förkylning är för de flesta inte farlig och brukar gå över av sig själv. Men har man någon annan sjukdom som exempelvis cancer, och nedsatt immunförsvar kan en förkylning vara riktigt farlig. Förkylningssymtomen är också de samma som för covid-19, vilket är en virussjukdom som kan ställa till med stora problem för främst äldre och personer med underliggande sjukdomar.
Förkylning orsakas av ett virus som man även kan smitta andra med. Därför är det många som undrar hur länge är man förkyld och hur länge smittar man när man är förkyld?
Hur länge är man förkyld med feber?
Smittas man av ett förkylningsvirus tar det vanligtvis ett dygn innan man får symptom och blir sjuk. Ofta börjar det med att man känner sig trött och att näsan rinner. Ibland får man också ont i halsen samt rethosta. Vissa upplever även att de får lock för öronen och hör sämre. Kliande ögon och lätt feber är också vanligt vid förkylning.
En normal kroppstemperatur är mellan 36 – 37,8 grader. Har man 38 grader och högre har man feber. Vid en förkylning brukar febern ge med sig inom fyra dygn medan det normalt tar en till två veckor att bli helt frisk från en förkylning.
Hur smittar man när man är förkyld?
Även om en förkylning inte är farlig för den som annars är frisk kan den ställa till med problem. Den som är förkyld är smittsam under hela sjukdomstiden men smittar som mest de första dagarna. Är man förkyld är det viktigt att man visar hänsyn genom att försöka att inte sprida smittan vidare. Detta gör man bäst genom att stanna hemma tills man inte längre smittar.
En förkylning smittar oftast genom direktkontakt och att någon nyser eller hostar i närheten eller på en. Men man kan också bli smittad av att ta i ett dörrhandtag eller en ledstång som det finns virus på. Därför ska man aldrig ta sig i ansiktet eller gnugga sig i ögonen utan att först tvätta händerna noga.