Hem » Hur långt är 10000 steg?

Hur långt är 10000 steg?

by Hypermobilitet

Ja, hur långt är 10000 steg egentligen ? Och varför är rekommendationen att man ska gå just 10000 steg om dagen? Från många håll får man höra att Världshälsoorganisationen (WHO) har haft dessa rekommendationer i åratal, men från andra håll kan man höra att konceptet egentligen är påhittat i samband med att ett japanskt företag lanserade världens första stegräknare.

Det var år 1964, precis efter OS, som japanerna skapade sin då unika stegräknare. Som märke för produkten valde de det japanska tecken som står för 10000 steg – just eftersom tecknet i sig självt ser ut som en gående man. Marknadsföringen var bra och deras produkt blev känd. Så känd och etablerad att alla stegräknare idag fortfarande är baserade på den första grundprodukten. Just målet ”10000 steg” hänger definitivt kvar.

Värt att gå detta antal?

Det finns mycket forskning, med olika resultat, på den exakta mängd träning man bör utföra för att må bra. För att summera all forskning – ju mer du rör på dig desto bättre, om du äter tillräckligt mycket mat för att kunna röra kroppen.

Alla är individer och behöver olika mängd träning. Egentligen handlar det inte om något exakt antal steg för att man ska må bra. Men med det sagt, så kan det ibland vara svårt att komma igång. Då kan ett tydligt mål hjälpa en – som till exempel att gå just 10000 steg om dagen.

Den exakta längden

Så om man nu vill prova på att gå 10000 steg om dagen. Hur långt ska man gå i meter eller kilometer? Hur lång sträcka är 10000 steg? Ett så kallat ”steg” är ett gammalt längdmått som mättes till ungefär 90 cm. Ska man ta ett så stort steg så får man dock kliva på ordentligt.

Den svenska militären har som riktlinje att vid marsch gå steg om 85 cm – då blir 10000 steg 8,5 km. I det amerikanska mätsystemet pace (steg) motsvarar ett steg ca 76 cm – det ger 7,6 km.

Vill man räkna ut längden på sitt egna steg kan man först mäta upp en sträcka, gärna upp emot 100 meter, och sedan gå den samtidigt som man räknar stegen. Sedan delar man 100 på antalet steg och får fram medellängden på sitt egna steg, i meter.

Kom igång med 10000 steg

Men oavsett hur långt 10000 steg är egentligen, och oavsett hur man väljer att träna, så är det viktigaste att bara göra det. Har man svårt att komma iväg själv så är ett varmt tips att träna tillsammans med andra. Har man inte lust eller möjlighet till det – så kanske motivationen att räkna steg kan få en utanför dörren. Så kom igång idag! Det är bara att kliva ut.

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign