Hem » Hur många Alvedon kan man ta?

Hur många Alvedon kan man ta?

by Ebba Karlsson
paracetamol

Det är något du egentligen borde fråga en läkare eller apotekare och inte Google. Helst borde du nog kolla upp bipacksedeln, men om du är här så är det nog för att du inte har den tillgänglig, så vi fortsätter.

Tyvärr är frågan just nu lite för generell för att kunna besvaras, då den kan tolkas på olika sätt. Menar du “hur många Alvedon kan man ta per dag”? Eller “hur många Alvedon kan man ta samtidigt”? Eller är det något mer i riktningen “hur många dagar i rad kan man ta Alvedon”? Alla frågor ger olika svar som inte borde förväxlas. Men vi börjar med den första:

Hur många Alvedon kan man ta om dagen?

Först och främst bör du ta reda på vilken styrka tabletterna har, samt din ålder och kroppsvikt. De två senare är nog lättare att ta reda på än den första med tanke på bristen av bipacksedel. Men låt oss säga att de har en styrka på 500 mg, vilket är den vanligaste.

Paracetamol 500 mg, rekommenderad dos enligt Fass:

  • Vuxna (18+ år) över 40 kg: 1–2 tabletter var 4–6 timme, högst 8 tabletter/dag
  • Ungdomar (12+ år) över 40 kg: 1–2 tabletter var 4–6 timme, högst 8 tabletter/dag
  • Barn (7–12 år) 25–40 kg: ½–1 tablett var 4–6 timme, högst 4 tabletter/dag
  • Barn (3–7 år) 5–15 kg: ½ tablett var 4–6 timme, högst 2 tabletter/dag

Om du är vuxen och väger över 40 kg kan du alltså ta upp till 8 tabletter om dagen, så länge du väntar minst 4 timmar mellan gångerna. 

Nästa fråga:

Hur många Alvedon kan man ta samtidigt?

Om vi använder doseringsrekommendationen ovan gällande tabletter på 500 mg så kan man som vuxen ta upp till 2 tabletter vid samma tillfälle. 

Och till sist:

Hur många dagar i rad kan man ta Alvedon?

Om du annars är frisk så skadar det inte att ta en enkel tablett varje dag under en längre tid, dock är frågan då snarare varför. Om du exempelvis har en tenta att skriva och får huvudvärk varje kväll framför datorn så behöver du nog göra några andra livs- eller schemaändringar för att förhindra att huvudvärken kommer i första hand. Men om det absolut inte går och du bara måste ta en Alvedon varje dag tills tentan är klar så är det inte farligt.

Dock bör du alltid kontakta en läkare om besvären du har, vare sig det är huvudvärk, feber eller smärta, inte lindras efter flera dagars användning av Alvedon.

Kontakta en läkare om du har:

  • tagit Alvedon för feber i 3 dagar utan förbättring
  • tagit Alvedon för smärta i 5 dagar utan förbättring

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign