Hem » Hur många semesterdagar får man om man jobbar 50 procent

Hur många semesterdagar får man om man jobbar 50 procent

by Hypermobilitet

Hur många semesterdagar får man om man jobbar 50 procent?

Det är inte alltid lätt att förstå komplexiteten i Sveriges semesterlagstiftning. När det kommer till semesterdagar är lagen tydlig – men hur tolkas den när man jobbar deltid, till exempel 50 procent? Låt oss dyka ner i det!

Semesterdagar med deltid – reglerna

När du arbetar deltid, till exempel 50 procent, räknas dina semesterdagar baserat på en heltidstjänst. Det betyder att du får samma semesterdagar som en heltidsanställd. Men skillnaden ligger i antalet betalade dagar. Om du jobbar deltid är du bara berättigad till betalning för de dagar du vanligtvis skulle jobba.

Grundregeln i semesterlagen säger att alla arbetstagare har rätt till 25 semesterdagar per år, oavsett om man jobbar heltid eller deltid.

Överraskande, eller hur? Men hur fungerar det i praktiken? Låt oss ta en titt på det.

Typ av anställning Antal semesterdagar Betalda semesterdagar
Heltid 25 25
Deltid (50 procent) 25 12-13 (beroende på fördelningen)
Deltid (80 procent) 25 20
Deltid (60 procent) 25 15

Så här fungerar det

Om du jobbar 50 procent så kanske du jobbar varannan dag, eller kanske fem halvdagar i veckan. Oavsett hur du delar upp det kommer du att få betalt för de ”riktiga” arbetsdagarna du skulle haft under din semester. Så om du tar ut fem semesterdagar, kommer du att få betalt för de dagar du skulle ha jobbat – det blir två eller tre dagar beroende på hur dina arbetsdagar fördelas.

Sammanfattningsvis, om du jobbar 50 procent har du fortfarande rätt till 25 semesterdagar, men du får bara betalt för de dagar du vanligtvis skulle jobba. Så nu vet du det – tid för att planera den där semestern!

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign