Hem » Hur röstar man i EU-valet?

Hur röstar man i EU-valet?

by Ebba Karlsson
Hur röstar man i EU-valet

Det är EU-val vart femte år och då röstar man om vilka representanter som ska sitta i Europaparlamentet. Det senaste EU-valet var 2019 och valdeltagandet var 55%, vilket är en ökning från tidigare år. Om du inte röstat tidigare ställer du kanske frågan – Hur röstar man i EU-valet?

Att rösta är viktigt, eftersom det är stora beslut som tas i Europaparlamentet och du kan påverka vem som sitter där. Om du inte vet hur man röstar i EU-valet ska du fortsätta att läsa. 

Förra EU-valet var söndagen den 26 maj 2019 och nästa val är 2024. 

Hur gör man för att rösta i EU-valet?

För att rösta behöver du uppfylla vissa krav. 

  • Du måste vara minst 18 år
  • Du måste vara bosatt i Sverige eller ett annat land i EU
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige

Om du uppfyller kraven kommer du att få hem röstkort till din folkbokföringsadress. Men hur går det till när man röstar i EU-valet, lite mer exakt? Du kan gå till en vallokal på valdagen. Vilken vallokal du tillhör står på ditt röstkort. Det brukar finnas stora affischer vid ingången som med bilder och text visar exakt hur du gör. Det finns även volontärer på plats som kan hjälpa dig. 

Du kan också förtidsrösta. Då kan du välja vilken röstningslokal som helst i Sverige. När du röstar behöver du ha med dig ditt röstkort och en giltig id-handling, oavsett om du röstar på valdagen eller i förtid. Om du undrar hur länge du kan rösta, hittar du vallokalernas öppettider på ditt röstkort och på Valmyndighetens webbplats. 

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign