Hem » Jackie Arklöv – en kriminell kändis

Jackie Arklöv – en kriminell kändis

by Ebba Karlsson
Jackie Arklöv – en kriminell kändis

Allmänheten upprörs över grov brottslighet. Hänsynslösa mord leder till krav på hårdare straff och vedergällning. Minnesstunder arrangeras för mordoffer och samhällets representanter uttrycker deltagande i sorgen för sörjande. Men snart faller mordoffren i glömska och de som blir ihågkomna är oftast förövarna till morden.

Några fakta om Jackie Arklöv

Födelseår1973
FöräldrarLiberiansk mamma och engelsk pappa
YrkeLegosoldat
MedborgarskapAdopterad och svensk medborgare sedan två års ålder
StraffMord, mordförsök, grovt rån och krigsförbrytelser

Jackie Arklöv – uppväxt och karriär

Som barn fick Jackie Arklöv en dålig start i livet. Hans mor var en fattig liberiansk kvinna som blev gravid och fick barn med en äldre engelsman. Relativt snart fick han en amerikansk styvfar som dock blev sjuk och flyttade tillbaka till USA. Hans mor beslutade då att adoptera bort sina två yngsta barn, som var Jackie och en syster. Vid två års ålder hamnade Jackie som adoptivbarn i en liten ort i södra Lappland. Enligt flera rättsmedicinska undersökningar fick han en identitetskris redan som barn. Blev någon förvånad, har man rätt att fråga sig.

Arklövs intresse för krig, våld och vapen började i tidig ålder:

  • Intresse för Andra världskriget, förintelsen och nazism
  • Tog värvning som befälselev som 17-åring vid ett regemente i Norrland
  • Sökte officersutbildning i Sverige men blev nekad
  • Provtjänstgöring i den franska Främlingslegionen
  • Legosoldat som 19-åring i kriget i Bosnien-Hercegovina

Enligt flera vittnen gjorde Arklöv sig skyldig till flera krigsförbrytelser under sin tid i forna Jugoslavien. Han dömdes till ett åttaårigt fängelsestraff men frigavs och blev utväxlad till Sverige efter ett år. När han anlände till Sverige blev han satt i häkte under en förundersökning. Frågan om krigsbrott utreddes men undersökningen lades ner och Arklöv fick ett skadestånd på 23 000 kr från svenska staten. 

Morden i Malexander

Efter sin återkomst till Sverige kom Arklöv i kontakt med nynazistiska kretsar och däribland Andreas Axelsson och Tony Olsson. Dessa tre rånade i maj 1999 en bank i Kisa, Östergötland. Under flykten jagades de av polis. På något sätt kunde rånarna överrumpla två polismän som de sedan brutalt sköt med polisernas egna tjänstevapen. Uppståndelsen blev stor och rättegången blev offentlig. 

En flickvän till en av poliserna fick framföra åsikten att gärningsmännen skulle sättas i en fängelsehåla och att nycklarna därefter skulle kastas. Jackie Arklöv dömdes till livstids fängelse för mord, mordförsök och grovt rån. I en dokumentär har han senare erkänt att det var han som avlossade de dödande skotten. 

Jackie Arklöv i fängelse

Sedan domen har Arklöv förflyttats mellan olika fängelser i Sverige. Han har också blivit dömd vid svensk domstol för de krigsförbrytelser har gjort sig skyldig till i Bosnien. Tiden i fängelset har Arklöv ägnat åt att läsa till en magisterexamen. Han har också låtit meddela att han tar avstånd från nazismen, hur han som färgad man kunde bli nazist, kan han numera inte förstå. 

Han har också uppgivit sig ha blivit troende. Och han har till och med blivit beviljad permission för att vistas i ett kloster under en vecka. Kvällspressen har noterat att han har fallenhet för att utöva konst. Och en del av hans målningar har uppmärksammats och ställts ut. Jackie Arklöv har vid ett flertal tillfällen ansökt om att få ett tidsbestämt straff.

Har Arklöv någon familj?

Det är inte bekant om Jackie Arklöv har någon kontakt med sina adoptivföräldrar. Han har dock beviljats förflyttning för att komma närmare sin familj. Idag sitter han på en anstalt i Norrland. Det har ställts frågor om huruvida han har någon dotter, men det är obekräftat. Vid vistelsen på en fängelseanstalt inledde han ett förhållande med en kvinnlig anställd. Det ledde till förflyttning.

När blir Jackie Arklöv frisläppt?

Arklöv har begärt att få sitt straff tidsbestämt till 35 års fängelse. Om han då får sitt straff reducerat till två tredjedelar, skulle han kunna bli frisläppt år 2022. Men något tidsbestämt straff har han inte fått. Motiveringen är att han fortfarande anses våldsbenägen. 

Vi får med andra ord räkna med att Arklöv även i fortsättningen kommer att uppmärksammas i media. Naturligtvis diskuteras även Jackie Arklöv på flashback. Av någon anledning hyllas han av någon som en hjälte men de flesta tar avstånd ifrån honom. Om han inte redan har det, kommer han snart att ha sin egen blogg.

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign