Hem » Le Croissant – ett café med anor

Le Croissant – ett café med anor

by Ebba Karlsson
le crossaint1

Ibland faller reslusten på utan att man har möjligheten att för den delen åka iväg. Även om drömmen är att bara hoppa på ett tåg och åka till Paris så får man hitta alternativ. Då är det skönt att det finns franska caféer i Sverige också.

Snabbfakta om Le Croissants franska meny

SmörgåsCroque Monsieur
BakverkCroissant
KaffeEspresso
MatChèvresallad

Från Boden i norr till Malmö i söder går det att hitta Frankrike i Sverige i caféformat. För de som fått jobb på caféet har man fått höra kärlekssagan. Kärleken när grundaren startade sitt café. Den första ägaren sålde företaget vidare 2012 och idag har fler städer tillgång till den franska kärlekens café.

Njut av det franska kökets jobb för kärlek

Visst är det härligt att vara i Umeå, vintertid en stad med kyla och snö i mängder. Kanske får man en dag den där längtan efter att möta våren. Gärna i en europeisk storstad, kanske Paris. Det är då man sparar pengarna på resan och istället möter upp en vän över en espresso och croissant. Kanske skoja till det med en basker på huvudet för att få till känslan ordentligt.

I lilla London, även känt som Göteborg, finns det många saker att njuta av. Räkor och färsk fisk är några av alla specialiteter. Men på våren, när körsbärsblomningen är som mest och bäst i Seminarieparken sätter reslusten in. Då vill man åka till Frankrike och njuta av utsikten mot Eiffeltornet med en baguette under armen.

Sakura inte bara i Paris utan även i Göteborg

Många förknippar även körsbärsblomningen med Japan, vilket inte är så konstigt. Sakura, som den kallas i Japan, brukar fotas och filmas ur alla möjliga och omöjliga vinklar. För att återgå till Paris igen så skulle det ta lång tid att cykla dit från Göteborg.

Bara vetskapen om att det skulle ta nästan 3,5 dygn att cykla från Göteborg till Paris göra att man blir trött. Då är det betydligt lättare att smita in på det franska cafét i Göteborg. Hade man beslutat sig ändå för att möta våren i Paris kan man passera både Lund och Malmö på cykeln. Då kunde man passa på att köpa med sig lite spettekaka och se om det passar bra till franskt kaffe.

Göteborg och Paris har kärlek till spårvagnar

Något annat som Paris och Göteborg har gemensamt är spårvagnar. Faktum är att ytterligare en stad i Sverige har ett spårvagnsnät som används aktivt. I Norrköping kan man åka spårvagn så det står härliga till. Ska man vara riktigt petig när det gäller spårvagnar i svenska städer så återfinns ju det även vagnar i Stockholm. Dock går det inte att ta den spårvagnen hela vägen till Mall of Scandinavia.

Olika typer av butiker och restauranger som återfinns i Mall of Scandinavia:

 • Bokhandel
 • Apotek
 • Skoaffär 
 • Guldaffär
 • Herrkläder
 • Damkläder
 • Barnkläder
 • Bilaffär
 • Inredningsaffär
 • Konditori
 • Glasscafé 
 • Hamburgerrestaurang
 • Pizzeria
 • Café

När man tröttnat på all shopping på Mall of Scandinavia och vill se mer av Sverige kan man ta sig söderut med båt. Tyvärr finns inte det gamla skeppet Kalmar Nyckel kvar om man ville segla med det. Kanske finns det något annat skepp på Västerås historiska skeppsmuseum man kan låna. I så fall skulle man kunna segla hela vägen ner till Kristianstad.

Kristianstad –  en fransk pärla i skånsk förklädnad

Kristianstad är inte särskilt franskt heller, snarare danskt. Detta då den danske kungen Christian IV grundade staden. Ärligt talat hade det varit konstigt om alla kristianstadsbor plötsligt började se franska ut. Gå omkring i randiga tröjor med en scarf runt halsen och baguette under armen. Som grädde på moset en basker på huvudet att hålla i när det blåser.

Då är det bättre att söka upp Le Croissant när man vill ha fransk flärd i Skåneland. Det är ändå lite roligt att det finns gator i Kristianstad som heter så franskt som Östra och Västra Boulevarden. För att förbättra det franska i hela konceptet så ligger Le Croissant i Galleria Boulevard. Det kan inte bli mer franskt än så!

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign