Vattnas det i munnen när du hör orden “Osso buco”, eller ställer du dig bara frågan “vad är osso buco?”. Du ska en ledtråd – det är en gryträtt som har sitt ursprung i Italien, lite som en motsvarighet till Skånsk kalops. Rätten serveras ofta med ris eller risotto och “gremolata”, och naturligtvis med ett gott italienskt vin till. Blir du nyfiken och sugen? Fortsätt då att läsa.
Osso buco i korthet:
Ursprung | Milano |
Namnet betyder | Ben med hål |
Traditionellt köttslag | Kalvlägg |
Tillagningstid | 1,5-2 timmar |
Klassisk Osso buco
Om du sett TV-kockar som Per Morberg eller andra så har du säkert märkt att de inte alltid är så noga med att mäta upp ingredienserna. De lagar så klart mat på rutin, och det kan man ju göra när man tillagat en viss typ av rätt ett flertal gånger.
Den som aldrig lagat Osso buco förut kan dock säkert vara tacksam över ett lite mer detaljerat recept. Vi tar ett på klassisk Osso buco, tillagad som man gör i Italien:
Ingredients for 4 people
- 1 kg kalvlägg i skivor om 2-3 cm
- 100 g rotselleri
- 2 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 1 dl olivolja
- 1 burk hela tomater
- 3 dl vatten eller vitt vin
- 1 lagerblad
- ½ tsk svartpeppar
- 2 tsk timjan
- 2 tsk oregano
- 1 tärning köttbuljong
- skalet av ½ citron
- ½ dl hackad persilja
- salt
Cooking
- Bryn köttet i oljan på stark värme i en stor gryta, gärna av gjutjärn.
- Hacka grönsaker och lök i små bitar och låt steka med i grytan några minuter på mellanvärme.
- Tillsätt resten av ingredienserna, utom citronskal, persilja och salt.
- Låt koka på låg värme under lock i ca 1½-2 timmar tills köttet är mört.
- Smaka av med salt.
- Strö citronskal och persilja ovanpå precis före serveringen.
- Servera med kokt ris och en sallad.
Osso buco on prime rib and other types of meat
Kalvlägg hör väl inte till det som man vanligen hittar i köttdisken på ICA eller Coop. Kanske kan du beställa det. Men om det inte går så behöver du inte misströsta för det. Du kan lika väl använda någon av dessa köttyper, även varianter som inte har “ben med hål”.
- Oxlägg
- Högrev
- Lamm
- Fläskkarré
- Fläskfilé*
*) Med fläskfilé behövs inte så lång koktid som grövre, senigare och mer fettsprängda köttbitar behöver. Du kan då låta allt utom det brynta köttet koka ihop minst en halvtimme och sedan lägga ned köttet, som bara behöver bli precis genomkokt.
Osso buco i ugn och andra alternativ
Ett långkok som Osso buco passar alldeles utmärkt att tillaga i ugn. Om din gryta har handtag som tål ugnsvärme så kan du helt enkelt sätta in den i ugnen på 120 grader. Fördelen är att du inte behöver passa den. Det är bara att “glömma bort” den i ett par timmar och när du kommer hem från söndagspromenaden kommer du att mötas av den mest ljuvliga doft och ett härligt mört kött i en smakrik gryta.
Om du däremot har en tryckkokare, så kan du korta ned koktiden rejält – det går på ungefär halva tiden att få köttet lika mört. Räkna med 45-60 minuters koktid.
Den som har en Crock pot kan, lite beroende på modell, välja mellan att tillaga som långkok/ “slow cook”, eller på samma sätt som i en tryckkokare. För slow cook-varianten så kan man låta rätten tillagas i hela nio timmar på lägsta läget.
Om du har en Crock pot express, så kan du istället välja dess tryckkokarfunktion och få maten klar på samma tid som i en vanlig tryckkokare. Då väljer du den förprogrammerade funktionen “meat/stew”, ser till att tryckventilen är stängd, och ställer in tiden på 45-60 minuter.