Hem » Preliminär skattereduktion för rot/rut/grön teknik

Preliminär skattereduktion för rot/rut/grön teknik

by Hypermobilitet

Vi lever i en tid när det finns stora incitament för att göra mer hållbara val för vår planet och vår ekonomi. Ett sådant incitament är den preliminära skattereduktionen för ROT, RUT och grön teknik. Men vad innebär detta egentligen?

Vad är preliminär skattereduktion för ROT/RUT/grön teknik?

Enkelt förklarat är detta en teknik som ger dig rätten att dra av vissa kostnader kopplade till renovering, underhåll, reparation, eller installation av grön teknik direkt på din deklaration, innan skatten räknas ut. Du gör en begäran preliminärt och får skattereduktionen på en gång.

I praktiken kan detta innebära en mängd olika saker. Kanske har du nyligen renoverat köket, installerat solpaneler eller hyrt in hjälp för att klippa gräsmattan? Allt detta kan räknas under skattereduktion.

Hur mycket kan man dra av?

För ROT- och RUT-arbeten kan du göra avdrag för arbeten upp till 50.000 SEK per person och år. För arbete med grön teknik är det ett tak på 16.000 SEK per person och år.

Kostnad ROT-avdrag RUT-avdrag Avdrag grön teknik
0-50,000 kr Ja Ja Nej
50,000-100,000 kr Nej Nej Nej
0-16,000 kr Nej Nej Ja

Oavsett om du utnyttjar avdrag för ROT, RUT, eller grön teknik, är det positivt både för din privatekonomi och för planeten. Så nästa gång du överväger att göra något av ovanstående, varför inte göra en preliminär skattereduktion?

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign