Hem » Rennie Mirro – dansare, skådespelare, familjefar

Rennie Mirro – dansare, skådespelare, familjefar

by Hypermobilitet

Rennie Mirro, 50 år, är skådespelaren, sångaren och dansaren som vi bland annat sett i musikaler som Grease, Singin´in the rain och Flashdance. Han föddes i New York och kom till Sverige som femåring. Att han blev dansare var en tillfällighet och hans lågstadielärares förtjänst.

Snabba fakta om Rennie Mirro

Ålder50 år (född 4 januari 1972 i USA)
Längd174 cm
FamiljFru Ann Mirro (född 24 september 1985)Barnen Samson, Lee och Nia
YrkeDansare, sångare, skådespelare

Rennie Mirro – från New York till Stockholm

Rennie Mirro föddes i New York, USA, den 4 januari 1972. När han var fem år flyttade han tillsammans med sin mamma till Sverige och Stockholm. Här väntade ett nytt och annorlunda liv i ett kollektiv, med en styvpappa.

Han har beskrivit sin uppväxt som hämtad ur filmen ”Tillsammans”. Alla var hippies, allt skulle vara annorlunda och alternativt. Och Rennie trivdes inte med det.

Från stökig skolpojke till balettskola

I skolan hade han svårt att koncentrera sig och att sitta stilla. Han hade spring i hela kroppen. Han älskade fotboll och hans stora dröm var att bli back i AIK. En engagerad lärare såg möjligheten för Rennie Mirro när den nya Svenska Balettskolan öppnade. 1981, när Rennie var nio år, började han där. Han har sagt att han har svårt att förstå hur han hamnade på balettskolan. Men att det passade honom bra med den hårda disciplinen och rutinerna.

Dansare, skådespelare och sångare

Att börja balettskolan som nioåring förändrade Rennie Mirros liv. I mer än 40 år framåt skulle han komma att ägna sig åt dans.

I många år var han anställd i Kungliga Baletten. Så småningom började han som musikalartist och det är kanske därifrån de flesta främst känner igen honom. Han fick Guldmasken för huvudrollen som Danny i ”Grease” och  för huvudrollen som Don Lockwood i ”Singin´ in the rain”.

Ett urval av föreställningar där Rennie Mirro medverkat:

 • Fröken Julie, 1991
 • Svansjön, 1991
 • Peer Gynt, 1992
 • A Chorus Line, 1995
 • West Side Story, 1997
 • Hair, 2001
 • Grease, 2004
 • Singin´ in the rain, 2007
 • Cats, 2009
 • From Sammy With Love, 2012
 • Flashdance the musical, 2014
 • Roberts Broberg- och dalbana, 2021
 • Dansa Rennie! 2022

Rennie Mirro och Karl Dyall – två musikalstjärnor i samma show

Rennie Mirro och Karl Dyall har samarbetat i flera olika föreställningar genom åren. Allt började när de spelade tillsammans i musikalen ”Singin’ in the rain” 2006 där de hade varsin huvudroll. Senare har de haft bejublade shower tillsammans med låtar av Frank Sinatra, Sammy Davis Jr, och såklart musikallåtar. Hösten 2016 avslutade de sin turné med en föreställning på den berömda Apolloteatern i New York.

Rennie Mirros familj

I Rennie Mirros familj finns flera välbekanta ansikten.

Mamma och pappa

Rennie Mirros mamma heter Francine Lee Mirro-Finer. Hon är psykoterapeut. Rennie Mirros pappa heter Eric Bibb och är en välkänd musiker inom singer-songwriter-genren, som bland annat blivit Grammynominerad. Han föddes 16 augusti 1951 i New York. På 1970-talet flyttade han till Stockholm. Han är sångare och gitarrist.

Syskon

Rennie Mirro har två halvsyskon. Hans syster Sarah Dawn Finer är sångerska och välkänd för allmänheten. Men även Rennies andra syster Zoie Finer är sångerska.

Fru

Rennie Mirro är gift med Ann Mirro sedan 2017. De har barnen Lee och Nia tillsammans.

Rennie har tidigare varit gift med Petra Nielsen 1993–2002.

Han har även varit gift med Åsa Engman. De har gemensamma sonen Samson.

Barn

Rennie Mirro har tre barn. Sönerna Samson, 18 år och Lee, 6 år samt dottern Nia 1 år.

Rennie Mirros sista dans 

Under 2022 har Rennie Mirro gjort föreställningen ”Dansa Rennie!”. Och det verkar bli hans sista dansföreställning. De flesta dansare går i pension (från dansen) vid 40 år. Rennie fyllde 50 år i januari 2022. Dansföreställningen handlar om just det – att det här är hans slutshow. Hur ska han förhålla sig till det? Vad ska han göra nu? 

Rennie har sagt att han ser det som positivt att gå vidare och försöker förhålla sig till det. Men det är samtidigt en omvälvande livskris.

Han gör tre stora dansnummer i föreställningen. Men det kostar på. Han har dubbelsidigt diskbråck, artros i knäna, slitna fötter. Han klarar inte ens att ta på sig strumporna själv.

Så vad händer härnäst? Rennie Mirro vill fortsätta på scenen, han känner sig inte klar med det än. Hösten 2022 blev han anställd på Stadsteatern i Stockholm.

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign