Hem » Sverige – Slovakien EM – en återkommande batalj

Sverige – Slovakien EM – en återkommande batalj

by Ebba Karlsson
SWEDEN2

Sverige och Slovakien är två länder som deltar i EM i flera olika sporter, vilket medför att de ibland också möter varandra i mer eller mindre viktiga matcher. Handboll, fotboll och basket är bara några av de sporter där lagen har ställts mot varandra. Här kommer en sammanfattning av några av de matcher som spelats mellan lagen de senaste åren i EM eller under ett EM kval.

Snabb fakta om Sverige Slovakien EM

Matcher i handbollMöttes i EM-kval 2016 och 2018 för herrar
Matcher i basketMöttes i Sveriges inledningsmatch i damernas EM 2021
Matcher i fotboll för damerMöttes i EM-kvalet 2019
Matcher i fotboll för herrarMöttes i gruppspelet i EM 2021 och U21 EM 2021

Minnesvärda stunder är bland annat Sveriges enda gruppmatchvinst i basket-EM 2021 och damernas kval i fotboll då målen rullade in. 

Sverige – Slovakien är vanligt i handbollens EM-kval för herrar

Herrarnas landslag i handboll har stött på slovakiskt motstånd flera gånger, och mötet är vanligt i kval till EM. Inför EM 2018 möttes Sverige och Slovakien två gånger. Första mötet slutade med vinst för Sverige, 17-21. När det sedan var dags för kvalets andra möte nationerna emellan, den allra sista kvalmatchen, var Sverige redan klara för kvalifikation. Trots detta blev det en storseger för Sverige i matchen som slutade 31-17.

Även i kvalet till EM 2016 möttes Sverige och Slovakien. Då gick Sverige ut som segrare från båda matcherna och dessutom vann de hela gruppen och Slovakien åkte ut. Till EM 2012 kvalade länderna också i samma grupp, då vann de varsin match av de inbördes mötena och båda två gick vidare till EM, Sverige som gruppvinnare och Slovakien som tvåa.

Till EM 2020 var Sverige direktkvalificerade som värdnation tillsammans med ett par andra länder, och när det var dags att kvala till EM 2022 var Slovakien klara av samma anledning. Sedan 2018 har de alltså inte möts i ett EM-kval.

Sverige – Slovakien möttes under damernas basket-EM

När Sverige spelade EM i basket för damer 2021 hamnade de i samma grupp som Slovakien. Matchen mellan de båda lagen sågs som en nyckelmatch, eftersom man räknade med att en vinst där kunde leda till en slutspelsplats. Den 17 juni var det dags, och matchen slutade mycket riktigt med en svensk vinst, och det kom också att bli den enda vinsten i gruppspelet. 

Enligt plan så gick Sverige tack vare detta vidare till åttondelsfinal, men åkte sedan ut i kvartsfinalen mot Belarus. Resultatet blev dock bättre än Slovakiens, som inte ens gick vidare från gruppen efter tre raka förluster.

Sverige – Slovakien har också spelats i EM-kval i fotboll för damer

Sveriges damlandslag i fotboll har, likt herrlandslaget i handboll, stött på Slovakien i EM-kval flertalet gånger, 2017 och 2019. Dessutom möttes de i VM-kvalet till VM 2022. Kvalen har bjudit på sammanlagt sex matcher mellan lagen, och alla har slutat med vinst till Sverige.

Såhär har matcherna gått (alla resultat visas enligt Sverige – Slovakien):

  • 8 april 2016 (kval till EM 2017): 3-0
  • 15 september 2016 (kval till EM 2017): 2-1
  • 8 oktober 2019 (kval till EM 2019): 7-0
  • 1 december 2020 (kval till EM 2019): 6-0
  • 17 september 2021 (kval till VM 2022): 1-0
  • 30 november 2021 (kval till VM 2022): 3-0

Att se EM-kval i fotboll på tv är en populär aktivitet, och därför är det många som vill veta på vilken kanal kval i fotboll sänds. Just EM-kvalet i fotboll 2019 gick på cmore. Där kunde man alltså få se de svenska damerna ösa in mål. EM 2019 blev flyttat till 2020 men kallades ändå EM 2019.

Surt uttåg för Sverige mot Slovakien i U21-EM

En annan minnesvård match, om än av den tråkigare sorten, mellan lagen utspelade sig under U21-EM 2017. Två år tidigare hade Sverige tagit hem hela turneringen, men det här året gick de inte ens vidare från gruppen. Den sista matchen då uttåget blev ett faktum var mot just Slovakien.

Sverige hade vissa möjligheter att ta sig vidare inför matchen efter oavgjort mot både England och Polen, men det hela byggde på att de vann över Slovakien. Matchen slutade dessvärre 3-0 till Slovakien och Sverige blev endast trea i gruppen, vilket inte räckte till avancemang. Detta blev alltså en av de tråkigare matcherna lagen emellan, från svenska ögon sett.

Relaterade inlägg

Hypermobilitet är en svensk gratistidning och webbplats med inriktning på nöje, kultur, teknik, livsstil och mat.

 

Chefredaktör & VD:

Carl Rasmusson

Senaste inläggen

u00a92022 Soledad, A Media Company – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign