Vilket träd bär frukt som är riskabel att smaka på?
Vilken tankeväckande fråga! Träden omkring oss bär många unika och fantastiska frukter som kan vara både mycket läckra och mycket farliga. Men ett träd plockar bokstavligen faran direkt från grenen – manskärelsetrådet, vars frukter kan vara lika dödliga som de är lockande.
Träd | Frukt | Risk |
---|---|---|
Manskärelseträd (Hippomane mancinella) | Frukten | Hög (Innehåller giftiga ämnen) |
Äppelträd (Malus domestica) | Kärnor | Måttlig (Kan orsaka illamående och kräkningar) |
Heliga fikonträdet (Ficus religiosa) | Mjölk | Låg (Kan orsaka hudirritation) |
Nuvarande risker
Manskärelseträdets frukt är oerhört riskabel att äta. Det ser ut som ett litet äpple, men får sitt namn från det intensiva brännande och lungeffekten det kan orsaka när det äts. De tidigaste spanskarna i Amerika kallade dem passande nog för ”manzanillas de la muerte” som betyder ”lilla äpplen av döden”!
- Äppelkärnor: Äppelkärnor innehåller amygdalin, en kemikalie som kan omvandlas till cyanid i kroppen.
- Mjölk från heliga fikonträd: Den mjölklika saven som kommer ut från fikonbladen kan orsaka hudirritation om den kommer i kontakt med huden.
Slutsatsen är att det alltid är klokt att vara medveten om vilken frukt du äter, och från vilket träd den kommer!